søndag 24. januar 2010

Knut Hamsun (1859 - 1852)




Gjør kort rede for særtrekk ved modernismen som litterær retning.

På slutten av 1890-tallet oppsto det en rekke forskjellige retninger som alle hadde det til felles at de brøt radikalt med alle gamle uttrykksformer og eksperimenterte med å utvikle nye. Disse retningene samler vi gjerne under paraplybetegnelsen modernisme.

2. Hva er bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890?

Mot slutten av 1800-tallet begynte enkelte forfattere og kunstnere å uttrykke skepsis, angst og pessimisme overfor samfunnsutviklingen. De følte seg hjemløse og fremmedgjort i det de opplevde som en kald og kaotisk verden, der det menneskelige fikk stadig lavere status. Denne framtidspessimismen ble atskillig mer utbredt et stykke ut på 1900-tallet, og særlig etter utbruddet av den første verdenskrig, som ble et sjokk for mange: Dette var altså resultatet av den utviklingen som menneskene i den vestlige verden hadde trodd på så lenge.

3. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.
Knut Hamsun ble født i Vågå i 1859. Han vokste opp i nabokommunen Lom, men flyttet tidlig til Hamarøy i Nordland. Senere da Hamsun var konfirmant flyttet han tilbake til Lom, og konfirmerte seg i Lom stavkirke. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger. I norsk litteraturhistorie er det etter hvert brukt mange krefter for å forstå «gåten Hamsun», dvs. forholdet mellom den beundrede kunstneren og hans omstridte politiske synspunkter.

4. Hva er bakgrunnen for betegnelsen nyromantiker på Hamsun?

Hamsun er en nyromantiker fordi tekstene hans var fulle av natur og følelsesskildringer. Han skrev også subjektivt, som var typisk for nyromantikere, som forklarte hvordan han så ting i sitt eget hode.

5. Presenter romanen Sult.

-Romanen Sult er skrevet i jeg-form, og handler om en mann som prøver å livnære seg som forfatter i Kristiania. Han lever på sultegrensen, men prøver konstant å holde verdigheten oppe. Hver gang noe holder på å gå galt for han, og han er sikker på at hans skal dø av sult eller bli gal, er det noe som redder han. Boken handler om hovedpersonens refleksjoner, stemningsliv, fantasier og uforutsette innfall.

6. Pek på modernistiske trekk i romanen sult.

I romanen Sult uttrykker hovedpersonen skepsis og angst. Romanen virker kald og dyster. Modernisme legger vekt på menneskenes evne til å forandre eller forbedre sine omgivelser. Hovedpersonen i romanen sulter konstant, noe som gjør at han innbiller seg hendelser som ikke har skjedd. Et eksempel på dette er episoden hvor han møter en dame på gaten, som han sier har mistet en bok, når dette ikke er tilfellet.

Ingen kommentarer: