søndag 8. november 2009


Ibsen og Villanden

1.
Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i Skien. Han var sønn av Knut Ibsen som var en suksessfull mann, men som mistet hele sin formue da det var nedgangstider i økonomien. Dette tvang unge Henrik ut i arbeidslivet etter hans konfirmasjon. Ibsen flyttet senere til Grimstad, der han møtte Elise Birkedalen. Selv om de fikk en sønn sammen, ville ikke Ibsen ha noe med barnet å gjøre. Mens han studerte i Kristiania skrev han sitt første skuespill som fikk navnet Catilina. Det går rykter om at Ibsen var så fattig at han måtte selge store deler av førsteopplaget til Catilina som innpakningspapir. Da han i 1851 dro til Bergen for å jobbe som dramaforfatter traff han Susannah Thoresen som han noen år senere giftet seg med. Da Ibsen i 1857 fikk reisestipend satte han kursen sydover. I store deler av de 27 årene han befant seg i utlandet var det Italia og Tyskland han oppholdt seg mest i. Fra sine skrivestuer i utlandet kom to av hans største verker, nemlig Brand (1866) og Peer Gynt (1867). Selvom Ibsen stort sett skrev dramaer ga han i 1871 ut diktsamlingen Digte. I 1891 flyttet en sliten Henrik Ibsen hjemover til Norge, og ble kjent for sine daglige spaserturer til Grand Café. Et av hans siste som ble oppført var Når vi døde vaagner. Senere slet han med sykdom, men rakk å få med seg unionsopprøret før han døde 23. mai 1906 i Kristiania.

Mer enn 100 år etter sin død oppfattes fortsatt Henrik Ibsen som en av verdens beste dramatikere. Han sies å være den forfatteren som har fått flest av sine stykker oppsatt, kun slått av Shakespeare. Ibsens stykker er sterkt preget av kvinnefrigjøring, samfunnskritikk og andre forbudte temaer. Dette er fordi han skrev da realismen herjet som verst på 1800-tallet. Blant hans største verker finner vi Peer Gynt, Et dukkehjem og En folkefiende. Hans stykker er påvirket særlig av Georg Brandes, mens de som ble påvirket av Ibsen er blant annet den anerkjente Oscar Wilde.

2.
Siden Ibsen skrev i realismen var hans forfatterskap sterkt preget av samfunnskritikk. Man kan dele hans forfatterskap i fire ulike deler:
1.Realistiske samtidsdramaer som for eksempel «Et dukkehjem».
2.Nasjonal-romantiske dramaer som «Fru Inger til Østeraad».
3.Ide-dramaer som i «Peer Gynt».
4.Psykologiske og symbolske dramaer. Det ser man et eksempel i «Villanden».

3.
Den retrospektive teknikken er mye brukt i film og andre dramaer. Det går ut på å at publikum får et flashback fra en tidligere periode, for bedre å kunne forstå handlingen som foregår i nåtiden. Et eksempel p den retrospektive metoden kan vi finne i Villanden.

Gregers: Nei, det hører jeg. Men jeg måtte da se deg og tale med deg; for jeg reiser visst snart igjen. - Ja, vi to gamle skolekamerater, vi er riktignok kommet langt bort fra hinannen, du; vi har nu ikke sett hinannen på seksten-sytten år.

Ingen kommentarer: